DİYET LİSTESİ SATIN ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

1 Paketlerimizden birini seçin
2 Formu doldurun ve satın alın
3 Ön görüşme için sizi arayalım

Diyetisyenlerimiz ön görüşmeden sonra diyet listeniz hakkında bilgi vermek için size yeniden arıyor ve detayları iletiyor.

ÇAĞRI MERKEZİ

Hafta İçi: 09.00-18.00
0262 606 0 160
destek@diyyet.com

Obezite ve Reflü İlişkisi

Gastroözofageal reflü(GÖRH) birden fazla mekanizmada defektlerinde eşlik ettiği bir hastalıktır. GÖRH; antireflü duvarının yeterli olmaması sonucunda mide içeriğinin enerji harcamadan özefagusa geri gelmesi durumudur. Fizyolojik bir olaydır. Gastrik içeriğin özefagusa geldiği reflü sağlıklı bireylerde de görülebilen günde birkaç tekrar edebilen bir durumdur.

Bir komplikasyonu bulunmamaktadır. GÖRH ise göğüste yanmaya sebep olur. Mukozal hasar görülmemektedir. Hastalarda ekstraözofageal komplikasyonlar olarak; nesef darlığı, ses kısıklığı görülebilmektir.

Reflü mekanizmaları; geçici alt özofagus sfinkter gevşemeleri, yutma ile ilgili alt özofagus sfinkter gevşemeleri, hipotansif alt özofagus sfinkter basıncı olarak sıralanmaktadır. Yanma en belirgin komplikasyonu olup, yemeklerden sonra görülmektedir. Yatma durumunda yanma artmaktadır. Bu sebeple hastalara yemekten sonra uzanmamaları önerilmektedir.

Yüksek oranda yağ, protein, düşük posa tüketimi, obezite ve alkol reflü riskini artırmaktadır. Yağlı besinleri çok fazla tüketmek; alt özefagus sfinkter basıncını azaltır, gastrik boşalma gecikir, asit üretimi artar. Bu komplikasyonları reflü riskini artırmaktadır. Yağlı, fazla kalorili beslenme, tatlılar gastrik sekresyonu başlatır, mide boşalmasını engeller. Tükürük salgısı azalır, yutkunma azalır. Midenin boşalmaması özefagusun temizlenmesini engeller. Tüm bunlar gastrik içeriğin özefagusa geçişini artırmaktadır. Yine yağdan zengin beslenenlerde özafajial asit seviyesi artmaktadır. Bu tip beslenme alışkanlığı olanlarda; gastrik boşalmada defektler görülür. Mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşeme sıklığında artma gözlemlenmektedir.

Bu beslenme tarzı aynı zamanda obeziteye neden olmaktadır. Obez bireylerde görülen reflü beslenme alışkanlığı ile ilişkilidir. Ayrıca; obezite intragastrik basıncı artırmaktadır. Bu da reflüye neden olmaktadır. Reflünün nedenlerinden mide fıtığı da; obez bireylerde daha fazla görülmektedir. Obez bireylerin %35-40’ında yemek borusunda hareket defektlerine rastlanmaktadır. Bu da obeziteye bağlı gelişen reflünün nedenlerindendir.

Beslenme planı nasıl olmalıdır ?

Ayırca bakınız ;

Bu yazıya kaç puan verirsiniz:

2 kişi oy kullandı

YENİ KAYIT OLUŞTUR

PAROLA YENİLEME

TOP