1. Öğün Atlamayın
Sağlıklı bir zayıflama diyeti 4-6 öğünden oluşmaktadır. Sık sık ve ölçülü porsiyonlar ile beslenmek şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olur. Acıkma sürenizi uzatır. Özellikle ara öğünler bir sonraki ana öğünde çok acıkmış olmanızı engelleyerek uzun vadede porsiyon kontrolü yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca sık sık beslendiğiniz için metabolizma hızınızda gün içerisinde düşmeyecektir.
2.Yeterli Miktarda Su İçin
Çalışma temposu içerisinde su içmeyi unutabilirsiniz. Fakat diyet sürecinizdeki kilit taşlarından biri sudur. Bu sebeple suyunuzu görebileceğiniz, bulunduğunuz yere yakın bir yere koyun. Su yerine geçebilecek başka bir sıvı yoktur. Çay veya kahve içiyor olmak sizi yanıltmasın. Kafein içeren sıvı gıdalar vücudunuza su sağlamaz aksine diüretiktir(su atıcı) su kaybetmenize neden olur. Vücudumuz gün içerisinde sürekli su kaybettiği için kaybedilen su yerine konmalıdır. Çünkü "Su açlığı" olarak adlandırdığımız ve susama durumunda acıkma hissinin meydana gelmesi fazla yemenize neden olabilir. Yeterli miktarda su tüketmeniz iştah kontrolünüzü sağlamanıza, acıkma hissi ile susama hissini metabolizmanızın ayırt etmesine yardımcı olacaktır.
3. Öğünlerinizdeki Planlanan Porsiyonların Tamamını Tüketin
Öğünlerdeki besinleri eksik tüketmek yapılan önemli hatalardan biridir. Sıklıkla "Ekmek yemezsem daha fazla kilo veririm." gibi yanlış bir inanış ile karşılaşmaktayız. Yada "Salata yemesem de olur." gibi üşengeçlikler diyet başarınıza engel olmaktadır. Öğünlerinize eklenen her besinin ayrı bir anlamı vardır. Ekmek kan şekerinizin dengelenmesini ve dengede kalmasını sağlar böylece bir sonraki öğüne fazla acıkmamış olursunuz. Böylece diğer öğünde porsiyon kontrolü sıkıntısı yaşamazsınız. Salata, diğer besinleri tüketme hızınızı yavaşlatır. İçerdiği posa sayesinde de tok kalma sürenizi uzatırken, kilo vermenize yardımcı olur. Kilo verme süresinde posa tüketimi önemlidir. Totalde planlanandan az kalori almak metabolizma hızınızı yavaşlatır. Eğer sizin için daha az bir kalori gerekseydi beslenme uzmanınız daha az kalorili bir diyet uygulardı. Diyetinizin sürekli olması için uzmanınızın porsiyon sınırlamalarına uymanız başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
4.Diyetinizde Planlanan Ölçüleri Değiştirmeyin
Diyette ölçüleri değiştirmek kendinizi kandırmaktır. Beslenme uzmanınız 1 dilim peynir derken 2 parmak kalınlığından bahsetmektedir. Yada bir dilim ekmek derken 4 parmak kalınlığından bahsetmektedir. 1 porsiyon sebze yemeği derken 4 yemek kaşığı sebze yemeğinden bahsetmektedir. Beslenme uzmanınız diyetinizi planlarken porsiyon konusunda da sizi bilgilendirecektir. Göz kararı ölçüler, kendinize göre porsiyonlar diyetinizin başarısız olmasına neden olur. Porsiyon ölçüleri konusunda uzmanınızı dinlemeniz sizi hedefinize yaklaştıracaktır.
5.Light Ürünlerin Tüketimi
Light, yağı azaltılmış, düşük kalorili paketli ürünlerin tüketimi konusunda hassas davranmalısınız. Her ne kadar az kalorili olarak düşünülse de kalorisi vardır ve fazla tüketildiği taktirde aldığınız kalori miktarı da artacaktır. Eğer beslenme uzmanınız diyetinize bu ürünlerden eklemediyse ve açlık hissettiğiniz için bu ürünlerden tüketiyorsanız durumu uzmanınız ile görüşüp yeni bir planlama yapın. Diyet ürünler düşünüldüğü üzere kilo verdiren yiyecekler değildirler. Fazla yendiği durumda diğer ürünlerden alacağınız kalori ile eş değer olacaktır.
6.Öğün Saatleriniz Yaşamınıza Uygun Olmalı
Öğün atlama, atıştırma, planlanan besinleri tüketmemek gibi durumlar ile karşılaşmamak için hem öğün saatleriniz hem de öğünlerde tüketeceğiniz besinler yaşamınız ile uyumlu olmalıdır. Bu uyum yakalandığında diyetinizin sürekliliğini sağlamak daha kolay olacaktır. Örneğin; kahvaltınız için yumurta, peynir, yeşillik, zeytin konseptli bir öğün planladınız fakat çalışma koşullarınız bunu engelliyor. Bu durumda beslenme uzmanınız ile görüşerek size uygun bir menü planlayabilirsiniz. Beyaz peynirli bir sandviç, yağsız tostta birer kahvaltı tercihi olabilir.
7. Diyetinizde Çeşitliliği Sağlayın
Her insanın günlük alması gereken karbonhidrat, protein ve yağ miktarları vardır. Sadece karbonhidratla beslenmek yada yada proteinle beslenmek yada hiç yağ tüketmemek totalde aldığınız kalori size uygun olsa bile kilo vermenizi yavaşlatır veya engel olur. Bir öğünde tahıl grubu, et grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubundan tüketin. Her öğünde et yemeği, sebze yemeği olmak zorunda değil. Et yerine geçenleri, süt yerine geçenleri uzmanınız diyetinizi planlarken anlatacaktır. Yaşamıza uygun bir şekilde uzmanınızın kontrolünde değiştirmeler yapabilirsiniz. Böylece eksik beslenme nedeni ile karşılaşabileceğiniz; acıkma, baş ağrısı, halsizlik gibi istenmeyen durumlar ile karşılaşmadan diyetinizi sürdürebilirsiniz.
8. Fiziksel Aktivitenizi Artırın
Ne kadar çok hareket ederseniz o kadar çok kalori harcarsınız. Harcadığınız her kalori vereceğiniz kilo sayısını artıracaktır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta vücudunuzun alışmış olduğu hareket fazlalığının katkı sağlamayacağıdır. Örneğin; hergün işten eve 1 saat yürürüm yada tüm gün evde iş yapıyorum. Bu gibi aktiviteler sizin standart alışkanlıklarınızdır ve vücudunuz bunlara alışmıştır. Bu sebeple vücudunuzun alışık olmadığı zamanlarda, alışık olmadığı fiziksel aktiviteler kilo vermenize yardımcı olacaktır.
9. Yemek Pişirme Yöntemlerinizi Gözden Geçirin
Diyet yapmak sadece porsiyon ve saat kontrolünden ibaret değildir. Yanlış pişirme şekli ile hazırlanmış bir yemek diyet yemeği olacakken size kilo olarak dönecek bir öğüne dönüşmüş olabilir. "Yemek pişirirken nelere dikkat etmeliyim ?" diyorsanız sizin için hazırladığımız 7 Altın Kural ile Diyet Yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.
10. Uyku Düzeninizi Kontrol Altına Alın
Düzensiz uyku veya gece uykusunu almamak kilo almanıza ve kilo vermenizi zorlaştırmaya neden olacaktır. Bu sebeple yattığınız ve kalktığınız saatleri standartlaştırmaya ve belirli bir düzene oturtmaya çalışın. Günlük alacağınız 6-8 saatlik iyi bir gece uykusu yeterli olacaktır.